wtorek, 25 września 2012

Ciasto malinowe


 Maliny... Zapach, smak, kolor...
Pierwsze ciasto malinowe zrobiłam jakiś miesiąc temu. Tak, tak... Żałuję, że nie wcześniej! 
Sama zebrałam koszyk malin i zrobiłam z nich to cudo! Mówię Wam, smak nie z tej ziemi!

Przygotować:
0,5 kg malin
3 jajka
¾ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 paczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Masło
Bułka tarta


Przygotowanie:
Wysmaruj masłem blaszkę i posyp bułką tartą. Oddziel żółtko od białka. Białko ze szczyptą soli ubić, dodaj cukier waniliowy. Żółtko z proszkiem do pieczenia wymieszaj. Następnie wymieszaj białko z żółtkiem i mąką za pomocą miksera. Tak przygotowaną mase przelej do blaszki. Na wierzch połóż maliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz