piątek, 21 września 2012

Surówka z czerwonej kapust

Nie wiem jak Wy, ale ja za kapustą czerwoną nie do końca przepadam. Być może dlatego, że częściej  w moim domu gościła biała kapusta.  Ale chyba nie tylko w moim, więc nie jest źle :) Warto ją jednak jeść, dlaczego, bo jest ona bardzo bogata w witaminę C, która ochroni przed groźnymi infekcjami. Ponadto obniża ciśnienie krwi, działa odwadniająco i ma właściwości antynowotworowe oraz antymiażdźycowe. Doskonale wzmacnia układ nerwowy i układ odpornościowy. 


Przygotować:
500 g czerwonej kapusty
1 cytryna
100 ml czerwonego octu winnego
Sól
Pieprz z młynka
2 jabłka
2 łyżki oleju słonecznikowego
Cukier



Przygotowanie:
Kapustę umyj, oczyścić i usuń zwiędłe liście i głąb. Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj (można zetrzeć na tarce). Zagotować ok. 500 ml wody i sparzyć w niej kapustę, przełożyć ją na sito i odsączyć. Cytrynę dokładnie umyj w gorącej wodzie.  Otrzyj odrobinę skórki i wyciśnij sok. Oba składniki wymieszaj z octem winnym, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kapustę przełóż do miski i połącz z marynatą. Pozostaw na minimum godzinę, aby nabrała smaku. Obierz  i pokrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ zetrzyj i połącz z kapustą. Dodaj olej i przypraw sola, pieprzem, cukrem i odrobiną octu.  Wymieszaj i podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz