Nie wiem jak Wy, ale ja za kapustą czerwoną nie do końca przepadam. Być może dlatego, że częściej w moim domu gościła biała kapusta. Ale chyba nie tylko w moim, więc nie jest źle :) Warto ją jednak jeść, dlaczego, bo jest ona bardzo bogata w witaminę C, która ochroni przed groźnymi infekcjami. Ponadto obniża ciśnienie krwi, działa odwadniająco i ma właściwości antynowotworowe oraz antymiażdźycowe. Doskonale wzmacnia układ nerwowy i układ odpornościowy.
Przygotować:
500 g czerwonej kapusty
1 cytryna
100 ml czerwonego octu winnego
Sól
Pieprz z młynka
2 jabłka
2 łyżki oleju słonecznikowego
Cukier
Przygotowanie:
Kapustę umyj, oczyścić i usuń zwiędłe
liście i głąb. Kapustę podziel na ćwiartki i poszatkuj (można zetrzeć na
tarce). Zagotować ok. 500 ml wody i sparzyć w niej kapustę, przełożyć ją na
sito i odsączyć. Cytrynę dokładnie umyj w gorącej wodzie. Otrzyj odrobinę skórki i wyciśnij sok. Oba
składniki wymieszaj z octem winnym, przypraw solą i świeżo zmielonym
pieprzem.
Kapustę przełóż do miski i połącz z
marynatą. Pozostaw na minimum godzinę, aby nabrała smaku. Obierz i pokrój jabłka na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ zetrzyj i połącz z kapustą. Dodaj olej i przypraw sola, pieprzem, cukrem i odrobiną octu.
Wymieszaj i podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz