Paluszki teściowej. Kiedyś usłyszałam, że każda
teściowa powinna takie "coś" przyrządzić swojej synowej/zięciowi. Ja
powiem szczerze, że nie miałam możliwości jeszcze spróbowania paluszków w
wykonaniu mojej przyszłej teściowej (może dlatego, że przyszłej). Robiła je
natomiast moja babcia. I ten smak pamiętam do dziś...
Przygotować:
250 g
białego sera (półtłusty)
250 g
margaryny lub masła
250 g mąki
sól
kminek
białko lub
całe jajko
Przygotowanie:
Margarynę,
mąkę i zmielony biały ser wyrobić razem. Dodać pół łyżeczki soli. Wszystko
rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posmaruj białkiem lub całym jajkiem i posyp
kminkiem. Wytnij radełkiem paluszki i poukładaj na blasze. Wstaw do nagrzanego
(ok. 200C) piekarnika i piec ok. 10-15 min do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz