wtorek, 11 września 2012

Serowe paluszki teściowej


Paluszki teściowej. Kiedyś usłyszałam, że każda teściowa powinna takie "coś" przyrządzić swojej synowej/zięciowi. Ja powiem szczerze, że nie miałam możliwości jeszcze spróbowania paluszków w wykonaniu mojej przyszłej teściowej (może dlatego, że przyszłej). Robiła je natomiast moja babcia. I ten smak pamiętam do dziś...


Przygotować:
250 g białego sera (półtłusty)
250 g margaryny lub masła
250 g mąki
sól
kminek
białko lub całe jajko



Przygotowanie:
Margarynę, mąkę i zmielony biały ser wyrobić razem. Dodać pół łyżeczki soli. Wszystko rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Posmaruj białkiem lub całym jajkiem i posyp kminkiem. Wytnij radełkiem paluszki i poukładaj na blasze. Wstaw do nagrzanego (ok. 200C) piekarnika i piec ok. 10-15 min do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz