poniedziałek, 17 września 2012

Penne z cukinią

Zauważyłam, że większość dań jakie robię są albo z ryżem, albo z ziemniakami. A gdzie makaron, który tak lubię? No właśnie... Dzisiaj sobie o nim przypomniałam :) Na obiad penne z cukinią.

Przygotować:
jedna zielona cukinia startej na tarce o grubych oczkach (ok. 400 g)
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany
sól, pieprz, suszona ostra papryka
opcjonalnie: boczek lub szynka- ok. 4 plastrów
ok. 300 g makaronu typu penne (lub innego)
oliwa do smażenia


Przygotowanie:
Makaron ugotuj al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek (i ewentualnie również szynkę) i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj cukinię i duś, aby zmniejszyła objętość. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw. Sos dokładnie wymieszj z makaronem. Podawaj posypane żółtym serem lub parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz