Dzisiaj coś co bardzo lubię. Nie dość, że jest dobre to jeszcze zdrowe i kolorowe :) Papryka, mięso wieprzowe i ryż - papryka faszerowana. Najbardziej lubię tą w wykonaniu mojej mamy. Dlaczego, bo ona daje wszystkiego po trochu, zarówno mięsa jak i wyżu. Natomiast moja jedna babcia daje za dużo mięsa, a druga zdecydowanie za mało. Przepis mamy wygrywa :)
Przygotować:
4 większe papryki
350 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
Przygotować:
4 większe papryki
350 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula
1 pomidor
mały koncentrat pomidorowy
1/5 szklanki ryżu suchego lub ugotowanego
ok. 50 g sera żółtego
0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
1 łyżeczka bazylii
Ugotuj ryż (lepiej żeby był trochę twardy, bo namięknie podczas pieczenia). Pokrój cebule, pomidora i lekko podsmaż. Dodaj przyprawione mięso mielone, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Następnie wyjmij wszystko do miski i wymieszaj z ryżem. Możesz dodać też żółty ser (albo posypać nim wierzch papryki). Papryki umyj, odetnij „kapturki” i wyjmij środek. Farsz nałóż do papryk.
mały koncentrat pomidorowy
1/5 szklanki ryżu suchego lub ugotowanego
ok. 50 g sera żółtego
0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
1 łyżeczka soli (lub wedle uznania)
1 łyżeczka bazylii
Ugotuj ryż (lepiej żeby był trochę twardy, bo namięknie podczas pieczenia). Pokrój cebule, pomidora i lekko podsmaż. Dodaj przyprawione mięso mielone, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Następnie wyjmij wszystko do miski i wymieszaj z ryżem. Możesz dodać też żółty ser (albo posypać nim wierzch papryki). Papryki umyj, odetnij „kapturki” i wyjmij środek. Farsz nałóż do papryk.
Wszystko wstaw do piekarnika
nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 40 minut tak, aż wierzch papryk się
przyrumieni i mięso w środku będzie miękkie.
Jeżeli nie dodaliście sera żółtego do farszu, możecie posypać nim papryki na 3 minuty przed wyjęciem papryk z piekarnika.
Jeżeli nie dodaliście sera żółtego do farszu, możecie posypać nim papryki na 3 minuty przed wyjęciem papryk z piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz