poniedziałek, 3 września 2012

Knedle ze śliwakimi!


Sezon śliwek rozpoczęty. Coraz więcej ich widać na straganach - różnego rodzaju i koloru. Pierwsza myśl jaka mi przychodzi: knedle ze śliwkami! Uwielbiam ich smak! Dzisiaj na obiad będą więc knedle :)

Przygotować:
ok 3-4 kg ugotowanych
ziemniaków
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1-2 kg śliwek
cukier

 
 
 
Przygotowanie:
Zmiel ziemniaki w maszynce. Wbij jajko, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj.

Śliwki przedziel na pół lub na ćwiartki (zależy jaka wielkość) i wyjmij pestkę.

Zagnieć ciasto na knedle. Formułuj wałeczek, który potnij na kawałki ok 3 x 4 cm. Następnie kawałki rozpłaszcz dłonią. Na każdym kawałku połóż kawałek śliwki i posyp płaską łyżeczkę cukru.

Zawijam i formuję zgrabną kuleczkę. Wrzuć kulki do osolonego wrzątku i gotuj ok. 6 minut od ponownego wrzenia wody.

Na wierzch knedli połóż np. śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz