środa, 12 września 2012

Sałatka z owoców jagodowych i orzechami włoskimi

Dzisiaj naszła mnie ochota na sałatkę. Za oknem pada, słońce się gdzieś schowało, więc trzeba jakoś sobie rozweselić dzień. Stawiam dzisiaj na sałatkę owocową. Dokładnie z ciemnych owoców. Korzystajmy póki jeszcze można je kupić.

Przygotować:
150 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
150 g jeżyn
150 g malin
150 g jagód
1 laska wanilii
Gałka muszkatołowa
1 łyżka cukru
1 łyżeczka zmielonego różowego pieprzu
50 g orzechów włoskich/migdały
0,5 pęczka mięty



Przygotowanie:
Owoce wypłucz i wymieszaj. Truskawki pokrój na połówki. Wszystkie owoce włóż do miski. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Do miseczki wyskrob z niej miąższ. Zetrzyj szczyptę gałki muszkatowej, dodaj do wanilii. Przyprawy wymieszaj z cukrem i różowym  pieprzem.  Tak przygotowanym cukrem posyp owoce i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekaj. Podgrzej patelnię i przyrumień na niej orzechy , nie dodając tłuszczu. Mieszaj.  Orzechy ostudź na talerzu. Miętę umyj,  poobrywaj listki. Orzechy/migdały i miętę wymieszaj delikatnie z owocami. Sałatkę podaj od razu. Można podawać z  bitą śmietaną lub lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz