Dzisiaj naszła mnie ochota na sałatkę. Za oknem pada, słońce się gdzieś schowało, więc trzeba jakoś sobie rozweselić dzień. Stawiam dzisiaj na sałatkę owocową. Dokładnie z ciemnych owoców. Korzystajmy póki jeszcze można je kupić.
Przygotować:
Przygotować:
150 g truskawek
150 g czerwonych porzeczek
150 g jeżyn
150 g malin
150 g jagód
1 laska wanilii
Gałka muszkatołowa
1 łyżka cukru
1 łyżeczka zmielonego różowego pieprzu
50 g orzechów włoskich/migdały
0,5 pęczka mięty
Przygotowanie:
Owoce wypłucz i wymieszaj. Truskawki pokrój
na połówki. Wszystkie owoce włóż do miski. Laskę wanilii przekrój wzdłuż. Do miseczki
wyskrob z niej miąższ. Zetrzyj szczyptę gałki muszkatowej, dodaj do wanilii.
Przyprawy wymieszaj z cukrem i różowym
pieprzem. Tak przygotowanym
cukrem posyp owoce i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekaj. Podgrzej patelnię i
przyrumień na niej orzechy , nie dodając tłuszczu. Mieszaj. Orzechy ostudź na talerzu. Miętę umyj,
poobrywaj listki. Orzechy/migdały i miętę wymieszaj delikatnie z
owocami. Sałatkę podaj od razu. Można podawać z
bitą śmietaną lub lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz