Dzisiaj zamiast kurczaka z warzywami - jagnięcina :) Zawarty w niej kwas linolowy obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Dlatego, warto od czasu do czasu wprowadzić jagnięcinę do swojego menu :)
Przygotuj:
Przygotuj:
1 kg jagnięciny bez kości
750 ml wywaru warzywnego (może być z kostki)
300 g pomidorów
200 g papryki
200 g cebuli
1 główka czosnku
łodyżka świeżego rozmarynu
100 ml oliwy lub oleju
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso wypłucz, osusz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj lub rozgnieć.
Pomidory po sparzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebule pokrój w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę. Mięso
obsmaż na oliwie, dodaj do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek
a następnie pozostały wywar. Dopraw posiekanym rozmarynem, curry,
solą i pieprzem, mieszaj i przełóż do brytfanki. Na wierzchu
ułóż pomidory, cebulę i paprykę. Włóż na 30 minut do nagrzanego
do 170ºC piekarnika. Potrawę podawaj z porcją ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz