czwartek, 13 września 2012

Gulasz jagnięcy z curry

Dzisiaj zamiast kurczaka z warzywami - jagnięcina :) Zawarty w niej kwas linolowy obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu we krwi. Dlatego, warto od czasu do czasu wprowadzić jagnięcinę do swojego menu :)

Przygotuj:
1 kg jagnięciny bez kości 
750 ml wywaru warzywnego (może być z kostki) 
300 g pomidorów 
200 g papryki 
200 g cebuli 
1 główka czosnku 
łodyżka świeżego rozmarynu 
100 ml oliwy lub oleju 
1 łyżeczka curry 
sól, pieprz
Przygotowanie:

Mięso wypłucz, osusz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj lub rozgnieć. Pomidory po sparzeniu obierz ze skórki i pokrój w kostkę, cebule pokrój  w pół plasterki, a paprykę w paski lub w dużą kostkę.  Mięso obsmaż na oliwie, dodaj do niego szklankę ciepłego wywaru, czosnek a następnie pozostały wywar. Dopraw posiekanym rozmarynem, curry, solą i pieprzem, mieszaj i przełóż do brytfanki. Na wierzchu ułóż pomidory, cebulę i paprykę. Włóż na 30 minut do nagrzanego do 170ºC piekarnika. Potrawę podawaj z porcją ryżu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz