środa, 19 września 2012

Bakłażan faszerowany mięsem

Uwielbiam!!! Uwielbiam!!! Od dłuższego czasu miałam "go" zrobić!  I zrobiłam :) Większość ludzi robi gołąbki lub paprykę faszerowaną mięsem mielonym - zapomina o pysznym bakłażanie! Błąd! Jak tylko macie okazję przygotujcie sobie bakłażana z mięskiem - naparwdę pyszności!!!

Przygotować:
4 bakłażany
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
3 pomidory
papryka słodka i ostra
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki lub kolendry
ser żółty



Przygotowanie:
Bakłażany myjemy i kroimy na połówki, wybieramy miąższ. Połówki solimy i odstawiamy na pół godziny, gdy puszczą sok, płuczemy je i osuszamy. Mieszamy składniki farszu: posiekaną i podsmażoną na oleju cebulę, mięso, paprykę ostrą i słodką, sól, pieprz i posiekaną pietruszkę lub kolendrę (dwie łyżki siekanych ziół pozostawiamy do posypania gotowej potrawy). Nadziewamy farszem bakłażany. Do brytfanki wlewamy kilka łyżek oleju, trochę wody i układamy bakłażany. Na wierzch kładziemy pokrojonego w plastry pomidora. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 180ºC. Przed podaniem posypujemy świeżymi ziołami. Farsz możemy również przyrządzić w ten sposób, że pomidory obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z mięsem. Wtedy zapiekamy bakłażany nie 40, ale około 20 minut. Tym samym nadzieniem można faszerować cukinie i kabaczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz