wtorek, 21 sierpnia 2012

Zielony ogórek... małosolny

"Wesoło jesienią w ogródku na grządce... Ogórek, ogórek, ogórek, zielony ma garniturek i czapkę i sandały, zielony, zielony jest cały...."

Tą jakże optymistyczną piosenką z dzieciństwa zapraszam Was do zrobienia ogórków małosolnych. Nie ma z nimi dużo roboty, a naprawdę warto mieć w domu małosolne.


Przygotować:
1,5 kg ogórków
2 gałązki kopru
5 ząbków czosnku
1 korzeń chrzanu
Liście czarnej porzeczki lub wiśni (niekoniecznie)
1 łyżeczka gorczycy

Zalewa:
4 szklanki wody
1,5 łyżki soli

Ogórki myjemy i suszymy. Układamy ciasno w słoiku, przekładamy gałązkami kopru, chrzanem i czosnkiem. Dodajemy liście czarnej porzeczki lub wiśni oraz ziarna gorczycy.

Gotujemy wodę z solą. Zalewę studzimy do temperatury pokojowej i zalewamy nią ogórki. Przykrywamy talerzykiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Po ok. 4 dniach ogórki są gotowe do jedzenia :)Smacznego i korzystajcie póki można :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz