piątek, 17 sierpnia 2012

Chińszczyzna na ostro dla leniwych

Kuchni chińska - bardzo lubię i powiem, że bardzo często robię potrawy chińskie. Kiedyś mi się nie chciało, wolałam iść do pobliskiego chińczyka, zamówić coś, zapłacić i zjeść. Szłam na łatwiznę, bo szybciej, bo taniej (tak wtedy myślałam) i przede wszystkim nie muszę siedzieć w kuchni i gotować. Teraz - takiej opcji nie ma. Wolę sama przyrządzić sobie co nie co i być pewna co jem. A, no i wcale nie jest dużo drożej, ale na pewno zdrowiej i na więcej osób. Także jeżeli macie czas to zachęcam do własnego przyrządzania dań.


Przygotować:
1 dużą pierś z kurczaka
1 torebka warzyw wiosennych (polecam zrobić samemu mieszankę)
1 torebka warzyw chińskich (polecam zrobić samemu mieszankę)
1 słoik sosu - Blue Dragon Średnio-Ostry Tajskie Czerwone Curry
4 torebki ryżu białego Kupiec (może być inny)
Olej/oliwa

Przyprawy: bazylia, oregano, chili, papryka ostra, Mieszanka przypraw do kuchni chińskiej (Shanghai Wok, Kamis), sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyj pierś z kurczaka i pokrój na małe kawałki. Przypraw i odstaw na ok. 30 min. Następnie podsmaż na oleju/ oliwie. Ugotuj ryż. W międzyczasie odmroź warzywa i ugotuj na parze bądź podsmaż na patelni (jeżeli sam robisz mieszankę, pokrój warzywa na małe kawałki). Warzywa można również przyprawić. Do mięsa wlej sos ze słoiczka. Mieszaj, żeby sos nie przyległ do patelni. Do sosu i mięsa wrzuć warzywa chińskie. Ugotowany (nie rozgotowany) ryż wyjmij na talerz, połóż warzywa wiosenne, a obok warzywa z piersią i sosem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz