Macie ochotę na coś słodkiego, a nie chcecie
iść do sklepu/cukierni? Nie szkodzi. Dzisiaj mamy dla Was przepis na
drożdżówki z serem. Trochę czasu wam zajmie ich zrobienie, ale na pewno
nie będziecie żałowali.
Drożdżówki z serem i filiżanką kawy
Potrzebne na ciasto drożdżowe:
500g mąki
35g drożdży
250ml mleka
70g cukru
2 jaja
Drożdżówki z serem i filiżanką kawy
Potrzebne na ciasto drożdżowe:
500g mąki
35g drożdży
250ml mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
0,5 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu
Masa:
300g sera mielonego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
80g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)
1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
0,5 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu
Masa:
300g sera mielonego
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
80g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)
1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
Masa serowa: masło utrzeć z serem. Dodać żółtko, cukier i budyń.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 25-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja. Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 40-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży i mleka przygotować zaczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany. Zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 25-30minut. Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki, ubite z cukrem i solą jaja. Wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło.
Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem na ok. 40-60 minut (do podwojenia objętości). Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na 1 cm i foremką od
babeczek wycinać krążki.W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku
dziurę.
Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki (z dziurą u góry). W wycięte dziury nakładać masę serową.
Można odstawić do wyrośnięcia na parę minut ale nie jest to konieczne. Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut
Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki (z dziurą u góry). W wycięte dziury nakładać masę serową.
Można odstawić do wyrośnięcia na parę minut ale nie jest to konieczne. Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 10-15 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz