środa, 29 sierpnia 2012

Dorsz z brukselką

Dzisiaj zachęcam do rybki. A dokładnie do dorsza. Nie wiem czy wiecie, ale jedzenie ryb nie tylko odchudza, ale i poprawia nastrój! Jeżeli możecie to jedzcie ryby 2 razy w tygodniu.

Przygotować:
4 filety z dorsza
ok. 300 g brukselki
pęczek kolendry
pieprz, pieprz czerwony, sól, cukier
oliwa
sok z cytryny

Przygotować do sosu:
1/4 szklanki oliwy
2 ząbki czosnku
Sól
Sok z cytryny

 
 
 
Przygotowanie:
Rybę natrzyj oliwą i przyprawami. Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stop. C. Piec ok. 15 minut. Składniki sosu zmiksować na krem.

Usuń brzydkie liście brukselki, zetnij wysoko nasadę łodygi i zdejmuj pojedyncze listki. Listki brukselki wrzuć do mocno posłodzonego i posolonego wrzątku. Gotuj kilka minut, po czym odcedź.

Rybę smaruj sosem i dookoła kładziemy listki brukselki.
Możesz dodać ziemianki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz