Dzisiaj na obiad: sałatka Waldorf. Można ją przygotowywać zarówno z rodzynkami, orzechami czy winogronami. Ja postanowiłam zrobić z orzechami, ale może dlatego, że mój organizm ich się ostatnio domaga. Nie wiem czy wiecie, ale sałatkę tą wymyślił szef nowojorskiej kuchni nowojorskiej restauracji "Waldorf-Astoria".
Potrzeba:
1 łyżeczka musztardy
2 świeże żółtka
100 ml oleju słonecznikowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
Rukola lub sałata
Sól
Szczypta cukru
350 g bulwy selera
Sok z połówki cytryny
250 g kwaskowych jabłek
60 g łuskanych orzechów włoskich
1 pierś z kurczaka (możemy dodać, ale nie musimy)
0,5 łyżeczki miodu (jeżeli dodamy pierś z kurczaka)
Potrzeba:
1 łyżeczka musztardy
2 świeże żółtka
100 ml oleju słonecznikowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
Rukola lub sałata
Sól
Szczypta cukru
350 g bulwy selera
Sok z połówki cytryny
250 g kwaskowych jabłek
60 g łuskanych orzechów włoskich
1 pierś z kurczaka (możemy dodać, ale nie musimy)
0,5 łyżeczki miodu (jeżeli dodamy pierś z kurczaka)
Przygotowanie:
Ucieramy trzepaczką lub mikserem musztardę z majonezem i żółtkiem - na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy powoli olej. Cały czas ubijamy, aż powstanie masa kremowa. Do majonezu dodajemy kwaśna śmietanę, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną cukru i soli.
Ucieramy trzepaczką lub mikserem musztardę z majonezem i żółtkiem - na puszystą masę. Podczas ucierania dodajemy powoli olej. Cały czas ubijamy, aż powstanie masa kremowa. Do majonezu dodajemy kwaśna śmietanę, dokładnie mieszamy. Przyprawiamy odrobiną cukru i soli.
Pod bieżącą letnią wodą myjemy bulwę selera. Usuwamy gniazda nasienne i szypułki. Jabłka kroimy w cienkie paski i oddajemy do selera.
Orzechy siekamy. Majonez dodajemy do selera z jabłkiem. Wrzucamy rukole lub kilka liści sałaty. Sałatkę posypujemy orzechami.
Jeżeli zdecydujemy się na pierś z kurczaka, to kroimy ją na drobne kawałki, podsmażamy. Przyprawiamy i mieszamy z miodem. Dodajemy do sałatki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz