Przygotować:
150g makarony chińskiego
1 marchew
1 świeży strąk czerwonej papryki
chili
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
600g mielonej wołowiny
5 łyżek jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu rybnego
3 gałązki bazylii
Pieprz
Przygotowanie:
Zagrzej w garnku wodę, ale nie
gotuj. Włóż do niej makaron i pozostaw na 10-15 minut, aż zmięknie. Odlej
makaron i pokrój na mniejsze kawałki.
Obierz marchew i drobno posiekaj.
Umyj chili, przekrój na pół, wyjmij pestki i drobno posiekaj paprykę.
Na patelnię wlej olej
słonecznikowy i arachidowy, podgrzej. Podsmaż krótko marchew, dodaj mięso
mielone (mieszaj, aby nie powstały grudki).
Opłucz w zimnej wodzie bazylię,
oderwij listki i posiekaj.
Makaron i bazylię dodaj do mięsa
i wymieszaj. Całość przypraw olejem sezamowym, sosem rybnym i sojowym oraz
pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz