piątek, 12 października 2012

Sałatka z mielonego mięsa z makaronem chińskim


Przygotować:
150g makarony chińskiego
1 marchew
1 świeży strąk czerwonej papryki chili
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oleju arachidowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
600g mielonej wołowiny
5 łyżek jasnego sosu sojowego
4 łyżki sosu rybnego
3 gałązki bazylii
Pieprz

Przygotowanie:
Zagrzej w garnku wodę, ale nie gotuj. Włóż do niej makaron i pozostaw na 10-15 minut, aż zmięknie. Odlej makaron i pokrój na mniejsze kawałki.
Obierz marchew i drobno posiekaj. Umyj chili, przekrój na pół, wyjmij pestki i drobno posiekaj paprykę.
Na patelnię wlej olej słonecznikowy i arachidowy, podgrzej. Podsmaż krótko marchew, dodaj mięso mielone (mieszaj, aby nie powstały grudki).
Opłucz w zimnej wodzie bazylię, oderwij listki i posiekaj.
Makaron i bazylię dodaj do mięsa i wymieszaj. Całość przypraw olejem sezamowym, sosem rybnym i sojowym oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz