poniedziałek, 8 października 2012

Sałatka owocowa z sosem waniliowo-jogurtowym

Przygotować:
2 gruszki
2 kiwi
200 g jasnych winogron
2 pomarańcze
1 banan
Truskawki
2 łyżki soku cytrynowego
2 łyżki miodu
300 g jogurtu
Zmielona wanilia (czubek noża)
Mięta na dekorację




Przygotowanie:
Gruszki, banana, winogrono, kiwi umyć, osuszyć i pokroić. Jedną pomarańcz obrać i usunąć białe albedo. Usunąć nabłonki z miąższu i pokroić na kawałki. Drugą pomarańczę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok. 

Sok pomarańczowy, cytrynowy i 1 łyżkę miodu połączyć, polać owoce i ostrożnie wymieszać. 

Jogurt wymieszać z pozostałym miodem i zmieloną wanilią. Sałatkę udekorować listkami mięty. Można dodać rodzynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz