Przygotować:
1 kg jabłek
1/2 kg gruszek
1/4 l białego wina
1/2 kg gruszek
1/4 l białego wina
1 szklanka wody
1 łyżka miodu
2 opakowania cukru żelującego
1 łyżka miodu
2 opakowania cukru żelującego
Przygotowanie:
Jabłka umyj, całe pokrój na małe kawałki. Wrzucać do garnka, wlej szklankę wody, wino, dodaj miód. Gotuj na małym ogniu
pod przykryciem ok. godziny.
Przelej masę owocową prze sito. Przelej
masę owocową, odcedź, lekko przyciskając. Sok zachowaj, owoce odłóż.
Gruszki umyj, osusz, obierz, pokrój na
ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Dodaj do soku
jabłkowego wymieszanego z cukrem żelującym. Gotuj przez ok 5 minut na małym
ogniu.
Gorącą marmoladą napełnij słoiki, natychmiast
zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz