wtorek, 9 października 2012

Marmolada z jabłek i gruszek


Przygotować:
1 kg jabłek
1/2 kg gruszek
1/4 l białego wina
1 szklanka wody
1 łyżka miodu
2  opakowania cukru żelującego 


Przygotowanie:
Jabłka umyj, całe pokrój na małe kawałki. Wrzucać do garnka, wlej szklankę wody, wino, dodaj miód. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny.

Przelej masę owocową prze sito. Przelej masę owocową, odcedź, lekko przyciskając. Sok zachowaj, owoce odłóż.

Gruszki umyj, osusz, obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój na małe kawałki. Dodaj do soku jabłkowego wymieszanego z cukrem żelującym. Gotuj przez ok 5 minut na małym ogniu.

Gorącą marmoladą napełnij słoiki, natychmiast zamknąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz