Przygotować:
500 g penne
2 średnie cukinie, o długości ok. 25 cm
2 średnie cukinie, o długości ok. 25 cm
1 a czerwona papryka
1 żółta papryka
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 łyżeczka świeżego oregano, posiekanego
sól, pieprz, do smaku
4 łyżki oliwy
1 żółta papryka
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
1 łyżeczka świeżego oregano, posiekanego
sól, pieprz, do smaku
4 łyżki oliwy
Przygotowanie:
Cukinie umyj, osusz, pokrój na półplasterki. Paprykę umyj, osusz, przetnij na
ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki. Na patelni rozgrzej 4
łyżki oliwy. Gdy oliwa lekko się podgrzeje, wrzuć na patelnię cebulę oraz
czosnek i podsmażaj na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodaj cukinię i podsmażaj
na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodaj paprykę, oregano i smaż ok. 7-10 minut,
aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź penne na durszlaku, przełóż do miski. Dodaj na wierzch podsmażone warzywa i wymieszaj. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz